Jak zaimpregnować blat drewniany?
Decydując się na zakup blatu drewnianego, do kuchni, warto pamiętać o tym, że wymaga on co kilka lat impregnacji. Mimo tego trudnego, żmudnego zajęcia, jest to jeden z bardziej efektywnych blatów do kuchni, dlatego warto się na niego zdecydować. Blaty drewniane pasują zarówno do wnętrz tradycyjnych, jak i nowoczesnych, a zatem jak zaimpregnować tego typu blat?
Najczęstszym preparatem do impregnacji tego typu blatów jest oczywiście olej do blatów drewnianych. Najlepiej odpowiedni preparat kupić w specjalistycznych sklepach, znajdziecie go między innymi w sklepach, takich jak sklep.woodmarket.pl.
Szlifowanie
W jaki sposób impregnować? Przede wszystkim trzeba zacząć od zeszlifowania powierzchni. Dobre przygotowanie blatu pozwoli przyjąć dawkę impregnatu. Olej do blatów drewnianych bardzo dobrze wtedy się wchłonie. Powinno się wyrównać dokładnie blat przed dobrą impregnacją.
Usuwanie pyłu
Kolejnym krokiem jest odpylenie blatu. Najlepiej jest użyć niewielkiego odkurzacza ręcznego lub miękkiej szczotki z miękką końcówką, aby nie powstały rysy. Można także wykorzystać lekko odciśniętą, nawilżoną szmatkę i odcisnąć cały pył, wtedy olej do blatów drewnianych o wiele lepiej pokryje powierzchnię.
Olejowanie
Ostatnim krokiem jest oczywiście przystąpienie do olejowania. Dobrze jest pokryć przynajmniej kilkoma warstwami blat. Pamiętajcie jednak, że każda warstwa musi pozostać do wyschnięcia, aby impregnat mógł dobrze dostać się pomiędzy wszystkie szczeliny. Olej do blatów drewnianych z pewnością sprawdzi się idealnie.
Olejowanie starszych blatów
Pamiętajcie, że powyższe kroki zwykle dotyczą blatów surowych, które przygotowywane są dopiero do sprzedaży. Jeśli użytkujecie już dany blat, również nie możecie zapominać o jego regularnym olejowaniu, przynajmniej co 2 lata. Pamiętajcie zawsze, aby odtłuścić odpowiednio powierzchnię blatu i pozostawić do wyschnięcia. Następnie warto sprawdzić także, czy pył nie dostał się w szczeliny i możecie podjąć się próby olejowania.