Kawa mokka – jak wykonać ją w domu?
Różne rodzaje kaw sprawiają, że możemy wybrać taką, która smakuje nam najbardziej. Dzięki temu zawsze mamy lepszy humor oraz więcej energii. Co możemy powiedzieć o kawie mokka, czyli popularnym na całym świecie napoju? Sprawdźmy.
Skąd wzięła się kawa mokka?
Caffe mocha to rodzaj kawy, który pochodzi z Jemenu, a dokładniej mówiąc z portu Mokka. To właśnie tam kupcy mogli zdobyć różnego rodzaju kawy. W porcie od XV do XVIII wieku odbywały się regularnie targowiska. Ten unikalny gatunek kawy sprawił, że szybko rozprzestrzenił się po innych krajach oraz kontynentach na całym świecie. Charakteryzowała się głównie czekoladowym posmakiem. Napój, który przyrządza się na jej bazie jest nazywany kawą mokką. Aby wzmocnić posmak dodaje się do niej mleczną czekoladę.
W jaki sposób przyrządzić kawę mokkę?
Kawa mokka to znany rodzaj kawy, który jednocześnie może być deserem. Wystarczy odpowiednie przygotowanie, które wcale nie musi być trudne. Połączenie kawy oraz czekolady jest doskonałym przykładem dobrej kompozycji smakowej. Warto w tym celu zdecydować się na kawę rozpuszczalną arabica, która wyróżnia się doskonałym aromatem oraz smakiem. Jest to efekt połączenia ze sobą kilku rodzajów jakościowych mieszanek kaw. Dzięki swojej rozpuszczalności pozbędziemy się z niej pozostałości w postaci fusów.
Kawę mokkę rozpoczynamy od rozpuszczenia w kąpieli wodnej mlecznej czekolady. Dzięki niej nie będziemy zmuszeni do słodzenia napoju. Aby rozrzedzić czekoladę warto wlać do niej odrobinę śmietanki 30%. Następnie ciepłą masę wlewamy na dno wysokiej, przeźroczystej szklanki. Możemy wlać czekoladę jedynie na dno lub spontanicznie po ściankach naczynia tworząc różnorodne linie. Jeśli nie posiadamy mlecznej czekolady możemy użyć sosu czekoladowego. Następnie zadbajmy o mleko oraz odpowiedni spieniacz, aby powstała piana. Mleko podgrzewamy do 65 stopni Celsjusza. Należy regularnie je kontrolować, ponieważ możemy je łatwo przypalić. Następnie użyjmy spieniacza tak, aby na powierzchni mleka powstała pianka. Najlepiej zrobić to w metalowym dzbanuszku. Następnie do osobnego naczynia zbierzmy powstałą pianę. Starajmy się zrobić to dokładnie. Kolejnym krokiem będzie dolanie mleka do wcześniej przygotowanej szklanki z czekoladą do 3\4 jej wysokości. Następnie zagotujmy wodę do temperatury około 85 stopni. Później dodajmy około 50 mililitrów do dwóch płaskich łyżeczek kawy. Tak jak w przypadku mleka najlepiej jest zrobić to w dzbanuszku. Ostatnim krokiem będzie powolne wlanie naparu do mleka przy pomocy łyżeczki oraz przykrycie warstwy kawy pozostałą pianką. W ten sposób przygotujemy warstwową mokkę, która składa się z czekolady, mleka, kawy oraz pianki. Na wierzch napoju możemy dodać bitą śmietanę lub startą czekoladę. Wymieszanie kawy spowoduje połączenie się ze sobą składników dzięki czemu uzyskamy słodki, mleczny napój.
Kawę mokka najlepiej jest serwować z ciastem lub deserem lodowym. Tego typu napój najlepiej jest pić zgodnie z włoską tradycją do godziny 11. Po niej możemy spożywać czarne espresso.
Kawa mokka przyciąga nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Jest ona doskonałym poczęstunkiem dla niespodziewanych gości. Z pewnością umili nam niejedną rozmowę oraz sprawi, że nasz dzień będzie lepszy. Kawę mokkę możemy podawać również z napojem sojowym lub mlekiem bez laktozy. Dzięki temu napój będzie lekki oraz doskonały na każde trudne poranki. Warto zaopatrzyć się w ekspres, który nie tylko wykona popularne kawy za nas, ale również nada naszej kuchni aromatu. Wówczas przydadzą nam się kawy ziarniste, które są na bieżąco mielone i uwalniają większą ilość zapachu oraz smaku.
Caffe mocha to gatunek kawy, z którego wykonamy wiele doskonałych naparów. Jej rozbudowana oraz wieloletnia historia dają nam gwarancję zadowolenia oraz unikalnego smaku. Warto jednak korzystać z bardziej dostępnych kaw takich jak arabica, które w połączeniu z czekoladą idealnie ją odwzorowują. Warto eksperymentować z różnymi mieszankami kaw tak, aby wybrać swój ulubiony.