
Mole spożywcze – jak się ich skutecznie pozbyć?
Pojawienie się w przestrzeni domowej latającego żyjątka, jaki jest mol nie wróży niczego dobrego. Zabicie jednego osobnika nie gwarantuje załatwienia problemu. Najważniejsze jest znalezienie przyczyny i tam rozpoczęcie walki z tymi insektami.
Niestety dotarcie do źródła nie jest prostym zadaniem, zwłaszcza że mole spożywcze larwy, mogą być zlokalizowane w kilku miejscach. Jak zwalczyć mole spożywcze domowym sposobem? Czy da się pozbyć moli raz na zawsze? Wszystko, co warto wiedzieć w tej sprawie, można znaleźć w poniższym artykule.
Mol spożywczy jak zwalczać?
Pierwszą rzeczą, którą należy wykonać w zainfekowanym obszarze, jest pozbycie się produktów posiadających larwy tych owadów. Mole najchętniej gnieżdżą się w suchych, sypkich produktach, takich jak kasze, ryże, mąki. Konieczne jest wyrzucenie całego opakowania, w którym zlokalizuje się larwy. Wszystko warto szczelnie związać i natychmiast wyrzucić. Bardzo cenną radą jest dokładne wyczyszczenie wszystkich kuchennych przestrzeni. Mole mogą szybko się rozprzestrzenić, dlatego nie można mieć sentymentów i wyrzucić wszystko, co mogło zostać przez nie zakażone.
Tego mole nie lubią
Po pozbyciu się wszystkich produktów, z którymi mole miały kontakt, dobrze jest dokładnie wyczyścić wszystkie zakamarki i półki. Idealnym sposobem na dezynfekcje jest roztwór wody z octem. Zapach octu odstrasza owady i pozwala na ich pełne usunięcie. Osoby, które nie preferują octu, mogą sięgnąć po goździki. Można zrobić domowy odstraszacz składający się z pomarańczy nabitej gęsto goździkami. Aromat waniliowy, to kolejny produkt, który jest odpowiedzią na pytanie, co na mole w kuchni. Są to niedrogie i naturalne metody, które wykazują się wysoką skutecznością w walce z molami.
Pułapki na mole
Jeżeli chodzi o pułapki, to można znaleźć kilka produktów tego typu w sklepach, ale istnieją także domowe sposoby na zniszczenie moli. Domowa pułapka na mole spożywcze to szklanka wina wytrawnego lub octu winnego. Ich aromat przyciągnie szkodliwe osobniki, które przyciągnięte wonią, utopia się w pozostawionym płynie. Jest to jednak sposób, który jedynie usunie skutki bądź będzie przydatny do kontroli wykonanego sprzątania. Nie jest to metoda, która pozwoli pozbyć się przyczyny.
Lepiej zapobiegać
Na pytanie, czym zwalczyć mole spożywcze, jest wiele odpowiedzi, ale po każdej walce należy pamiętać o profilaktyce. Doskonałym sposobem na unikniecie problemów z molami, jest stosowanie szczelnych plastikowych, szklanych lub metalowych pojemników, do przechowywania sypkich produktów. Stanowią one barierę dla moli i nie pozwalają na ich rozprzestrzenianie. Można także umieścić w szafkach liście laurowe, a nawet wrzucić je do kaszy i ryżu. Zapach liści laurowych jest nieprzyjemny dla insektów i skutecznie je odstrasza. Regularne wietrzenie oraz kontrola stanu szafek i półek kuchennych, pozwoli uniknąć nieprzyjemnej i niebezpiecznej inwazji.

Mrożenie dań - jak to prawidłowo robić
Zobacz również

Odporne blaty granitowe do kuchni
30 listopada 2020
Kawa mokka – jak wykonać ją w domu?
15 lutego 2022