Przechowywanie

Mrożenie dań – jak to prawidłowo robić

Mrożenie dań to wygodny sposób na przedłużanie ich ważności. Można także przygotować posiłki na dni, kiedy nie ma czasu się gotować, a także przygotować jedzenie dla domowników na cały tydzień.

Jednak dobrze jest mieć świadomość, jak mrozić, żeby posiłki były bezpieczne i nie traciły swoich właściwości. Należy także pamiętać, że nie wszystko nadaje się do mrożenia i wiele produktów może nie tylko być niesmaczne, ale także niebezpieczna.

Co to jest mrożenie?

Jest to proces polegający na konserwacji produktów, poprzez zahamowanie procesów biologicznych. Następuje ono przez gwałtowne obniżenie temperatury do około -30 stopni. Mrożenie, aby było skuteczne, hamowało rozwój bakterii i psucie, musi być prawidłowo przeprowadzone. Znaczenie ma sposób zamrażania produktów, szczelność opakowań, długość mrożenia, ale także sposób odmrażania. Prawidłowe przeprowadzenie każdego etapu może być bezpieczne i ergonomiczne.

Produkty, których nie mrozimy

Oczywiście nie wszystkie rzeczy nadają się do zamrażarki. Czego nie można mrozić? Nie wskazane jest zamrażanie produktów, które po rozmrożeniu tracą swoje właściwości oraz strukturę. Dotyczy to wszelkiego rodzaju kremów, warzyw, takich jak ogórki czy sałata.

Ponadto nie zaleca się mrożenia dań ciepłych oraz takich, które już raz były odmrażane. Naturalnie posiłki, które już są nieświeże, nie powinny być mrożone, ponieważ nie wpłynie to pozytywnie na ich jakość. Wiele osób zastanawia się jak zamrozić rybę? Tutaj odpowiedź jest prosta, najważniejsze, aby była ona lekko zmrożona i świeża. Można ją wstępnie zamrozić, wyciągnąć, zanurzyć w lodowatej wodzie i ponownie schować do zamrażarki.

Dania do zamrożenia przepisy

Nie ma konkretnych przepisów, jakie dania można mrozić, ponieważ większość posiłków się do tego nadaje. Należy jednak pamiętać o odpowiednim pakowaniu, czyli w szczelnej, pozbawionej powietrza przestrzeni. Rozmrażanie powinno przebiegać powolnie, najlepiej przez umieszczenie dzień wcześniej posiłku w lodowce.