Trudno jest rozpocząć dzień bez kawy
Dla wielu osób prawdziwym wyzwaniem będzie przeżycie dnia bez kawy. W końcu każdy przyzna, że jeżeli już przyzwyczailiśmy się do kofeiny, to bardzo trudno będzie nam z niej zrezygnować. Nie ma zresztą żadnego powodu, aby to robić. A jeżeli ktoś się obawia tego, że pojawią się w organizmie deficyty magnezu i za dużo kortyzolu, to trzeba się tutaj trzymać tylko pewnych zasad. Jeżeli tak zrobimy, to na pewno kawa będzie dla nas rozwiązaniem nawet prozdrowotnym.
Jak powinniśmy pić kawę?
Oczywiście powinniśmy zwrócić uwagę na to, że zawartość kawy będzie podrażniać ścianki żołądka. Będzie więc działać dobroczynnie, jeżeli chodzi o metabolizm, ale zwracajmy uwagę na to, aby kawy nie pić na pusty żołądek. Nie chcemy przecież doprowadzić do pojawienia się wrzodów. Wystarczy tylko zjeść niezbyt obfite śniadanie i już można sobie zaparzyć kawę w ekspresie lub też mieloną. Poza tym należy także przykładać wagę do tego, o której godzinie będziemy spożywać kawę. Powszechnie uważa się, co zresztą jest udowodnione naukowo, że najlepiej jest pić kawę rano przed godziną 10:00. W tym czasie kortyzol już nie będzie się wydzielać w naszym organizmie tak obficie, a więc nie musimy się obawiać wtedy o jego nadmiar. Kawa więc będzie nas pobudzać, a nie niepotrzebnie stresować.
Degustacja na najwyższym poziomie
Bardzo ważne też będzie oczywiście samo konsumowanie kawy, bo jak wiadomo, zawsze powinniśmy mieć z boku szklankę wody. W ten sposób wiele narodów europejskich właśnie pije kawę albo espresso i jest to metoda bardzo dobra. Chodzi o to, aby wyczuć wszystkie aromaty i smaki, ponieważ dzięki wodzie będziemy płukać dokładnie kubki smakowe. Bez względu w zasadzie na to, gdzie będziemy pić kawę i jaki to będzie rodzaj, zawsze po prostu ją należy popijać. Poza tym kawa będzie doskonale smakować oczywiście w towarzystwie rozmaitych ciast albo słodyczy. Smakosze więc będą na pewno zadowoleni z tego, co oferuje się w pobliskich kawiarniach. W Polsce bary i kawiarnie są przecież już profesjonalnie zarządzane przez doświadczonych baristów.