Przepisy

Przetwory na zimę – zebraliśmy najlepsze przepisy

Przygotowania na sezon zimowy dobrze jest rozpocząć od przygotowania przetworów na zimę. Są one bardzo wartościowe, przydają się na różne choroby i zwiększają odporność. Co więcej, pozwalają na zachowanie walorów owoców i warzyw sezonowych bez konieczności wydawania majątku. Jakie przetwory na zimę będą najlepsze i które przepisy najczęściej się sprawdzają?

Niezawodne kiszonki

Kiszone warzywa, a także owoce mają bardzo wiele walorów zdrowotnych, a także smakowych. Bardzo dobrze wpływają na organizm i są naturalnym antybiotykiem. Najpopularniejsze kiszonki to wciąż kapusta i ogórki, ale dużym zainteresowaniem cieszą się także buraki, papryka, marchewka, a nawet rzodkiewki czy fasolka. Można także przygotować miks warzyw, a także zakisić jabłka czy gruszki.

Warto wspomnieć, że kiszenie zmniejsza kaloryczność potraw. Przepisy na przetwory zimowe są bardzo zróżnicowane, ale najczęściej należy ułożyć warzywa w słoiku, dodać przyprawy i zalać je solanką. Następnie potrzymać kilka dni w temperaturze pokojowej, a kolejno przenieść szczelnie zakreślone do chłodnego miejsca – spiżarni dług piwnicy.

Dżemy i soki domowej roboty

Kolejnymi wekami, których nie powinno zabraknąć w domowej spiżarni są soki konfitury, powidła i dżemy. Są one idealnym dodatkiem do różnych wypieków, sprawdzą się na śniadanie i podczas przeziębień. Z czego przetwory na zimę? Tutaj można korzystać z wszystkiego, co daje natura.

Najczęściej robi się mus z jabłek, dżem truskawkowy, powidła ze śliwek, a także dżemy z gruszek czy dyni, sok malinowy i z aronii. Wystarczy poddusić owoce i dodać stosowne przyprawy. Nie ma konieczności dodawania dużej ilości cukru, ale trzeba dobrze pasteryzować przetwory.

Przetwory na zimę przepisy

Decydując się na robienie przetworów najlepiej skorzystać z domowych sprawdzonych przepisów. Można także poszukać ciekawych propozycji w Internecie czy w książkach kucharskich. Jednak zawsze warto pamiętać, że wybierając, co do słoików na zimę, należy kierować się niską ceną warzyw i owoców sezonowych oraz ich jakością.